DARWI_LAKOVI_4b0c512ed8a65.jpg

Naši kupci najčešće lakiraju drvene površine . Sve češće bojamo namještaj. I naravno da nam je stalo da ti komadi lijepo izgledaju u našem domu. Zato nas puno kupaca pita što je to "varnish" a što je "sealer varnish". Pokušati ćemo vam to objasniti kroz način upotrebe.

Varnish je lak. To je mješavina smola i ulja koja se nanosi na površinu drva kako bi je osigurala od oštećenja.Može biti sjajan (brilliant), polusjajan (satin) ili bez sjaja (mat). Postoje i 3 d sjajni lakovi čiji premaz je bogatiji od običnog sjajnog laka. Postoje i ultramat lakovi koji se koriste s chalk bojama dajući im zaštitu a ne mijenjajući nimalo izgled chalk boja.

Daljnja podijela je na akrilne lakove i poliuretanske lakove koji se češće koriste. Akrilne lakove na bazi vode više vole koristititi škole i hobisti jer je pranje kisteva lakše. Poliuretanski lakovi uglavnom imaju UV zaštitu a nova generacija poliuretanskih lakova je bez mirisa i kistovi se peru u vodi jednako kao i lakovima na bazi vode.

Također imamo lakove koji su stalni kada se jednom nanesu i one koji se mogu bez problema skinuti s površine a da ne oštetite boju ispod njega tzv removable varnish. 

Morate znati da lak ne prodire u strukturu drveta već ostaje na površini i spriječava vlagu da uđe u strukturu drveta. Ali kako drvo uvijek "radi" može se dogoditi da lak s vremenom raspuca. Zato imamo  mogučnost upotrebiti "sealer varnish". To je isto kombinacija smola i ulja ali je nižeg viskoziteta od lakova i ona prodire u drvo.Važno je nanijeti tri sloja "sealera" . Svi znate da drvo ima svoju strukturu dok je živo i da ono stalno radi. Kada je obrađeno i suho i odstajalo ono i dalje ima te svoje stanice koje rade, podižu se , miču se ! Sealer to zaustavlja. Prvi sloj prodire u drvo , drugi ostaje na površini dopunjujući i štiteći naneseni prvi sloj  i zapravo izravnava površinu. Treći sloj štiti drvo od ogrebotina, vlage i topline. Sealer se nanosi na predmete koji se koriste u interijerima ali i u eksterijerima najčešće za namještaj ili male upotrebne predmete. Za eksterijer se koristi sealer s dodatnom UV zaštitom pa ne blijedi na suncu . Važno je pročitati uputstvo ili pitati prodavača koji je sealer namijenjen za korištenje u vanjskim uvjetima.

Za nanošenje lakova  ili sealera vrijede jednaka pravila i trikovi za nanošenje: Prvo i osnovno - pustite da se prvi sloj laka osuši. I to ne na dodir , već da bude sasvim suh. Dopustite da lak odradi svoje sušanje. Vrijeme sušenja je najčešće napisano na uputstvu za upotrebu.Ako ranije nanesete drugi sloj laka sve će se zamuljati i sve ćete morati skinuti. Često  lakiramo u vanjskom prostoru gdje se na lak mogu uloviti razne bubice.Moje iskustvo je da je bolje pustiti da se lak osuši do kraja i tada prebrusiti taj komadić površine s finim brusnim papirom granulacije 240 i tu nanijeti ponovo lak. Važno je pravilno odmjeriti količinu laka na kistu. Nemojte kistom zahvaćati previše ili pak premalo laka. Morate naučiti odrediti sredinu akova. To se stiječe s iskustvom ali i probom ... isprobajte prije rada sve materijale na malom komadiću materijala. Ako želite da lakirani predmet ima visoki sjaj onda svaki sloj laka koji se sasvim osuši, lagano prešmirglajte s brusnim papirom granulacije 240, pokretima kao da brišete prašinu s površine.Obrišite površinu s suhom krpom. Tada možete nanijeti novi sloj laka.Posljednji sloj laka ne šmirglajte.

Lakovi

Set silikonska posudica i 3 štapića za mješanje epoksi smole

Šifra proizvoda: EP006

Kada radite s epoxy smolom, potrebno je koristiti ovakvu...

Cijena: 24,00 kn

Pipete 1,5 ml 10 kom, za epoksi smolu i boje

Šifra proizvoda: EP007

Kada radite s epoxy smolom, za zapunjavanje manje...

Cijena: 12,99 kn

Epoxy smola 150 ml( 100+50 ml)

Šifra proizvoda: EPR150

Kit Epoxy smola 150 ml, za izradu privjesaka , ukrasa i sl....

Cijena: 89,90 kn

Epoxy smola 300 ml(200+100 ml)

Šifra proizvoda: EPR300

Kit Epoxy smola 300 ml, za izradu privjesaka , ukrasa i sl....

Cijena: 168,00 kn